Καλώς Ήρθατε


Σ΄ αυτή τη σελίδα θα βρείτε και το υλικό που δώσατε εσείς σχετικά με το περιοδικό.

Σας θυμίζω οτι υπάρχει και η σελίδα:
https://sites.google.com/site/2sten11emathetikoperiodiko/
όπου θα βρείτε υλικό για έμπνευση σχετικά με την θεματολογία / αρθρογραφία σας.

ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ.

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Εθισμένοι καπνιστές τα Ελληνόπουλα, πριν τελειώσουν το Λύκειο.


 




Από την κούνια εκπαιδεύονται στο κάπνισμα και τελειώνοντας το Λύκειο είναι εθισμένοι καπνιστές. Μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων του Λεκανοπεδίου αναφέρουν ότι δοκίμασαν για πρώτη φορά τσιγάρο όταν ήταν οχτώ ετών αναφέρει η Καθημερινή (8/12/2010).




Στην Α΄ Γυμνασίου είχε πειραματιστεί με το κάπνισμα το 16% των μαθητών και στη Γ΄ Λυκείου οι μισοί. Το 37,6% των παιδιών που έχουν δοκιμάσει τον καπνό καπνίζει καθημερινά και από αυτά το 18% ένα πακέτο. Μάλιστα, ένας στους τρεις ανηλίκους, έχει αρκετές φορές στο παρελθόν (!) επιχειρήσει ανεπιτυχώς να κόψει το κάπνισμα...

Έρευνα σε 1.850 μαθητές, στο πλαίσιο του προγράμματος Hart, έδειξε ότι η εκπαίδευση των νέων καπνιστών αρχίζει από το σπίτι και ολοκληρώνεται κατά τη μέση εκπαίδευση στο σχολείο και στους χώρους διασκέδασης.

Οι γονείς.
Όλοι οι γονείς καπνιστές (το 95%) καπνίζουν μπροστά στα παιδιά τους. Το 21% των μαθητών αναφέρει ότι καπνίζουν και οι δύο γονείς τους και το 34% ο ένας. Οι κανόνες για το κάπνισμα μέσα στο σπίτι είναι πολύ ελαστικοί. Το 23% των μαθητών λέει ότι επιτρέπεται παντού, το 30% σε ορισμένους χώρους, το 23% μόνο για τους καλεσμένους και μόλις το 24% αναφέρει ότι κανένας δεν καπνίζει στο σπίτι.
Στα δεκατρία έχει ξεκινήσει το κάπνισμα το 45% των αγοριών που καπνίζουν, ενώ τα κορίτσια αρχίζουν από τα δεκατέσσερα, δεκαπέντε.
Ένα στα τρία παιδιά είναι αποδέκτης θετικών μηνυμάτων από τους γονείς και θεωρεί ότι δεν θα τους ενοχλούσε αν καπνίσει. Το 51% αναφέρει ότι οι γονείς δεν το ξέρουν και μόλις το 19% εκτιμά ότι θα αντιδρούσαν.
Τα παιδιά ανάβουν το πρώτο τσιγάρο στην πλατεία, στο καφέ, στο κλαμπ, στη σχολική εκδρομή. Το κάπνισμα συνδέεται άμεσα με τους χώρους στους οποίους διασκεδάζουν με την παρέα τους. Αλλωστε, το 72% των νεαρών καπνιστών δηλώνει ότι προτιμά να καπνίζει με παρέα.
Οι μαθητές λένε ότι ξεκίνησαν το κάπνισμα επειδή υφίσταντο συναισθηματική πίεση ή επειδή επιθυμούσαν να φαίνονται μεγαλύτεροι ή για να γίνουν αποδεκτοί σε μια παρέα. Ενα ποσοστό 4,3% μέμφεται ανοιχτά τους γονείς γι’ αυτό.
Στην ερώτηση πότε νιώθουν έντονα την ανάγκη να καπνίσουν, απαντούν στη διασκέδαση, στα καφέ, μετά το φαγητό, όταν έχουν άγχος ή στενοχώρια.
Βλέπουν ότι το κάπνισμα είναι κοινωνικά αποδεκτό και πιστεύουν ότι παρότι ανήλικοι μπορούν να προμηθεύονται τσιγάρα νόμιμα. Το 95% δήλωσε ότι αγόρασε ανεμπόδιστα τσιγάρα από το περίπτερο τον τελευταίο μήνα. Πολύ συχνά τους προσφέρουν τσιγάρο οι φίλοι τους και σε αρκετές περιπτώσεις (6,5%) το παίρνουν από τα ξεχασμένα πακέτα των γονιών τους.

Αίσθημα πνιγμού.
Το 85% των παιδιών έχει συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι σωστό να εισπνέει τον καπνό των άλλων σε κλειστούς δημόσιους χώρους. Πολύ περισσότερο που εφτά στα δέκα παιδιά έχουν νιώσει ένα αίσθημα πνιγμού από τον καπνό τουλάχιστον μία φορά σε χώρους διασκέδασης. Ετσι, στη συντριπτική τους πλειονότητα τάσσονται υπέρ της απαγόρευσης του καπνίσματος.
«Η κοινωνία μας έχει κάνει λάθη και τα παιδιά μας τα βλέπουν», δήλωσε στην «Κ» ο πρόεδρος της Συντονιστικής Αντικαπνιστικής Επιτροπής, καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης. «Εάν αλλάξουμε τη δική μας συμπεριφορά και πάψουν να είναι το σπίτι, το σχολείο και η βραδινή διασκέδασή τους, “σχολεία καπνίσματος” τότε θα σταματήσουν το κάπνισμα. Μέχρι τότε δεν μπορεί να αποποιηθεί κανείς την ευθύνη για το πολύ υψηλό ποσοστό καπνιστών στον μαθητικό πληθυσμό».




αναδημοσίευση από το: e-paideia.net










Δεν υπάρχουν σχόλια: