Καλώς Ήρθατε


Σ΄ αυτή τη σελίδα θα βρείτε και το υλικό που δώσατε εσείς σχετικά με το περιοδικό.

Σας θυμίζω οτι υπάρχει και η σελίδα:
https://sites.google.com/site/2sten11emathetikoperiodiko/
όπου θα βρείτε υλικό για έμπνευση σχετικά με την θεματολογία / αρθρογραφία σας.

ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ.

Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Μην καταπιέζετε τα παιδιά σας


Μια πιο χαλαρή προσέγγιση στην ανατροφή των παιδιών, προτείνει ο αμερικανός γκουρού της παιδαγωγικής δρ Μπράιαν Κάπλαν και συστήνει περισσότερη… πίτσα και τηλεόραση αναφέρει το tovima.gr (16/5/2011).
Ο οικονομολόγος και ακαδημαϊκός πιστεύει ότι οι γονείς προσπαθούν υπερβολικά να μεγαλώσουν τα παιδιά τους σωστά και ισχυρίζεται ότι η «παιδαγωγική της επένδυσης», δηλαδή αυτή που περιλαμβάνει μαθήματα μουσικής, οργανωμένα αθλήματα και εκπαιδευτικά παιχνίδια, δεν κάνει καμία διαφορά στα παιδιά όταν αυτά ενηλικιωθούν.
Αντιθέτως, ο Κάπλαν υποστηρίζει ότι οι γονείς «πρέπει να χαλαρώσουν λίγο και να σταματήσουν να προσπαθούν να ελέγχουν κάθε πλευρά της ζωής των τέκνων τους» και προτείνει ένα πιο χαλαρό και διασκεδαστικό στιλ ανατροφής που αποκαλείται «παραγωγική της γαλήνης» και θέλει τους γονείς να μην πρωταγωνιστούν στη ζωή των παιδιών τους.
Η θεωρία του πιθανότατα θα προκαλέσει κατάπληξη στην ολοένα και αυξανόμενη εκείνη μερίδα γονιών που συμμερίζονται το πιο πρόσφατο ρεύμα στο μεγάλωμα των παιδιών, μιας και οι «μαμάδες - τίγρεις» υιοθετούν το δόγμα της αυστηρής αγάπης, της σκληρής δουλειάς και του ελάχιστου παιχνιδιού.
Όμως η συμβουλή του δόκτορος Κάπλαν ενδέχεται να απαλλάξει πολλούς γονείς από τις τύψεις που έχουν για τον περιορισμένο χρόνο που διαθέτουν στα παιδιά τους.
«Σταματήστε να ανησυχείτε για το πόση τηλεόραση βλέπει το παιδί σας. Μην το αναγκάζετε να συμμετέχει σε ένα εκατομμύριο δραστηριότητες τις οποίες σιχαίνεται. Αποδεχτείτε το γεγονός ότι οι ζωές των παιδιών σας διαμορφώνονται κυρίως από τα γονίδιά τους και τις δικές τους επιλογές, και όχι από τις θυσίες που κάνετε για να τα μετατρέψετε σε επιτυχημένους ενήλικες», λέει.
Ισχυρίζεται μάλιστα ότι απόψεις του στοιχειοθετούνται και επιστημονικά και επισημαίνει ότι σύμφωνα με ακαδημαϊκές μελέτες σε δίδυμα και υιοθετημένα παιδιά, οι μακροπρόθεσμες επιδράσεις της ανατροφής των παιδιών ποικίλουν από μηδενικές ως απειροελάχιστες, από μια πλειάδα αποτελεσμάτων που αφορούν για παράδειγμα την υγεία ή την επιτυχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: