Καλώς Ήρθατε


Σ΄ αυτή τη σελίδα θα βρείτε και το υλικό που δώσατε εσείς σχετικά με το περιοδικό.

Σας θυμίζω οτι υπάρχει και η σελίδα:
https://sites.google.com/site/2sten11emathetikoperiodiko/
όπου θα βρείτε υλικό για έμπνευση σχετικά με την θεματολογία / αρθρογραφία σας.

ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ.

Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Η LADY GAGA ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΦΗΜΗΣ. [Φωτεινή Παναγοπούλου].


      Έμαθα προχτές ότι στη Νότια Καρολίνα ένας «φωστήρας» καθηγητής, αποφάσισε λέει να κάνει μάθημα τη Lady Gaga…Τρομάρα του!!!!!!!!!! Δεν θα είχε τίποτα καλύτερο να ασχοληθεί και σου λέει: Ας πάρω την πρώτη τυχαία τραγουδίστρια - λέμε τώρα - να την διδάξω στους μαθητές μου. Μετά τη Γαλλική Επανάσταση, το Νόμο του Νεύτωνα και τη θεωρία του Αϊνστάιν …η Lady Gaga! Αν είναι ποτέ δυνατόν!
      Πέρα όμως από την πλάκα και το…χιουμοράκι, το γεγονός είναι το λιγότερο τραγικό. Μα κανένα όριο πλέον? Κανένας φραγμός? Δεν υπάρχει έστω και ένας λογικός άνθρωπος να υπογραμμίσει τον παραλογισμό που κρύβει το σκεπτικό αυτό? Έχουμε φτάσει σε τέτοιο σημείο πνευματικού ξεπεσμού και ηθικής παρακμής, ώστε να μην μπορούμε να αντιδράσουμε σε γεγονότα σαν κι αυτά? Αντί να σηκωθούμε να την πάρουμε με τα αποφάγια, γιατί οι ντομάτες έχουν ακριβύνει και λεφτά για πέταμα δεν υπάρχουν, εμείς θα της στρώσουμε και κόκκινα χαλιά για να περάσει?
      Και δεν λέω, καλά κάνει το κορίτσι και δουλεύει. Καλά κάνει και τραγουδάει. Το ψωμάκι της βγάζει κι αυτή. Δεν αρνούμαι ότι τα τραγούδια της θα τα ακούσω κι εγώ κι εσύ κι ο άλλος. Θα τα ακούσω πέντε, δέκα φορές αλλά μέχρι εκεί. Μετά από δύο μήνες ποιος θα τα θυμάται τα σουξεδάκια της? Και στην τελική εάν θέλουν να κάνουν μάθημα έναν μουσικό ας κάνουν το Μίκη Θεοδωράκη που έχει και κάτι να προσφέρει ο άνθρωπος! Δηλαδή θα μου πείτε ότι αξίζει περισσότερο η πρώτη ξεπεσμένη πατσαβούρα, η πρώτη άφωνη που κάνει τα πάντα για να κεντρίσει το ενδιαφέρον του κοινού της, που προκαλεί για να προκαλεί, από έναν άνθρωπο που έχει αφιερώσει τη ζωη του στη μουσική και έχει συνθέσει και μελοποιήσει τραγούδια που τα ακούμε 30 και 40 και 50 χρόνια μετά? Όχι βέβαια!!!
      Από την άλλη βέβαια, θα μπορούσαν να ισχυριστούν ότι θα μελετήσουν τη Lady Gaga σαν κοινωνικό και όχι σαν μουσικό φαινόμενο. Κι αυτό είναι ακόμα χειρότερο! Τι περισσότερο θα μπορούσε να προσφέρει αυτή στην κοινωνία από εμένα, εσένα, τη γειτόνισσα βρε παιδί μου? Που παρόλο που δεν αποτελεί από μόνη της μια παρέλαση για το καρναβάλι, έχει πολλά περισσότερα να διδάξει. Γιατί αγωνίζεται καθημερινά, γιατί παλεύει, γιατί προσπαθεί να νουθετήσει τα παιδιά της, να σφυρηλατήσει τις προσωπικότητές τους σωστά, διδάσκοντάς τους αξίες, ήθη και πρότυπα. Πράγματα που αυτή η γειτόνισσα θα τα κάνει καθαρίζοντας σκάλες και φορώντας αποφόρια. Και ναι, αυτή η γυναίκα αξίζει να διδαχτεί και να γίνει πρότυπο πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη.
      Την ίδια στιγμή που εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο πεινάνε και παλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί, αυτή επιλέγει να φορέσει κιλά κρέας για ρουχισμό. Τι σπατάλη!!! Τι βαρβαρότητα!!! Τι κανιβαλισμός!!! Και θέλουν αυτό να το διδάξουν! Να το κάνουν παράδειγμα και πρότυπο για τους νέους αλλά και ολόκληρη την κοινωνία! Να ρωτάμε τα πεντάχρονα: τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις?, και να απαντάνε Lady Gaga. Αν είναι ποτέ δυνατόν!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      Το κακό όμως είναι ότι έχουμε κι εμείς μερίδιο της ευθύνης. Έχουμε φτάσει σε τέτοιο σημείο πνευματικής χρεοκοπίας ώστε πλέον δεχόμαστε αβίαστα και αδιαμαρτύρητα ότι μας σερβίρουν. Ο σκεπτικισμός θεωρείται αρετή. Ο κυνισμός και ο παραλογισμός αντιμετωπίζονται ως «ελεύθερο» πνεύμα! Πριν από μερικά χρόνια, εάν κάποιος κυκλοφορούσε έτσι, τον έλεγαν τρελό. Τώρα τη χαρακτηρίζουν απλά εκκεντρική! Συμπέρασμα?  Συνέλθετε και συνειδητοποιήστε όσα συμβαίνουν γύρω σας! Ξυπνήστε! Κλείστε τα χαζοκούτια και βρείτε όλα όσα μια Lady Gaga δεν έχει! Μάθετε να αγαπάτε, να ερωτεύεστε, να νοιάζεστε, να βοηθάτε, να ονειρεύεστε, να ρισκάρετε, να ενδιαφέρεστε, να διεκδικείτε, να αναρωτιέστε, να συγχωρείτε, να ελπίζετε….μα πάνω από όλα μάθετε να ζείτε!!    Κάπως έτσι προσπαθώ να μάθω κι εγώ……


Φωτεινή Παναγοπούλου


Δεν υπάρχουν σχόλια: