Καλώς Ήρθατε


Σ΄ αυτή τη σελίδα θα βρείτε και το υλικό που δώσατε εσείς σχετικά με το περιοδικό.

Σας θυμίζω οτι υπάρχει και η σελίδα:
https://sites.google.com/site/2sten11emathetikoperiodiko/
όπου θα βρείτε υλικό για έμπνευση σχετικά με την θεματολογία / αρθρογραφία σας.

ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ.

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Η Καλύτερη Μαθητική Διαμαρτυρία ...



Οι μαθητές της Σύρου έδωσαν το δικό τους ηχηρό μήνυμα στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην Πλατεία Μιαούλη της Σύρου. Έστρεψαν τα κεφάλια τους προς τους συμμαθητές τους που δεν συμμετείχαν στην παρέλαση και το άγαλμα του ήρωα της επανάστασης Ανδρέα Μιαούλη και όχι προς την εξέδρα των επισήμων απαξιώνοντας έτσι την παρουσία τους στις εορταστικές εκδηλώσεις της Εθνικής μας Εορτής. Σιωπηρή και ειρηνική διαμαρτυρία πραγματοποίησαν οι φοιτητές και οι μαθητές των λυκείων με μαύρα ρούχα, μαυρές σημαίες και φιμωμένα στόματα.

Μετά το πέρας της παρελάσης, τα παιδιά ''παρέλασαν'' και εκείνα στην πλατεία δίνοντας έτσι το δικό τους μήνυμα κατά της κυβερνητικής πολιτικής και των επεισοδίων που βίωσαν την 21η Μαρτίου, που σημάδεψαν τη Σύρο και θα μείνουν για πάντα χαραγμένα στην μνήμη τους. Μαζί τους συντάχθηκαν μαθητές και εκπαιδευτικοί διαμαρτυρόμενοι για τις συγχωνεύσεις - συνενώσεις των σχολείων, καταχειροκροτήθηκαν όλοι από τον Συριανό λαό και τον κόσμο που παρακολουθούσε τις εορταστικές εκδηλώσεις.

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Κατά παραγγελία απαξίωση για τους Εκπαιδευτικούς.

Είναι υπεύθυνοι για τη χαμηλή ποιότητα διδασκαλίας. Είναι υπεύθυνοι για την παραπαιδεία, επειδή δεν ασχολούνται με τις αδυναμίες των μαθητών και τους οδηγούν στα φροντιστήρια. Ενδιαφέρονται μόνο για τα ιδιαίτερα μαθήματά τους. Με δυο λόγια, φέρουν την αποκλειστική ευθύνη για ό,τι κακό συμβαίνει σήμερα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.  Είναι οι Ελληνες εκπαιδευτικοί, όπως τους παρουσιάζει έρευνα της κοινής γνώμης, με πολλές αντιφατικές απαντήσεις, την οποία έκανε ιδιωτική εταιρεία, έπειτα από παραγγελία του υπουργείου Παιδείας και χρηματοδοτήθηκε από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ αναφέρει η Ελευθεροτυπία (21/3/2011).
Η έρευνα δόθηκε στη δημοσιότητα, όχι τυχαία, λίγες μέρες πριν ανακοινωθούν οι αλλαγές του υπουργείου Παιδείας για το Λύκειο και το κυρίαρχο στοιχείο σε αυτή είναι η απαξιωτική εικόνα που εμφανίζεται να έχουν οι γονείς για τους εκπαιδευτικούς.

Ενώ η έρευνα έγινε σε δείγμα 2.000 ατόμων με χρήση ερωτηματολογίου, τα συμπεράσματα για τους εκπαιδευτικούς βασίστηκαν σε ποιοτική έρευνα με τη μέθοδο ομαδικών συνεντεύξεων σε δείγμα 28 ατόμων. Ετσι, ενώ στα συμπεράσματα της ποιοτικής έρευνας οι γονείς απαντούν ότι:
* Το απολυτήριο του Λυκείου δεν πρέπει να αποτελεί κριτήριο εισαγωγής σε ΑΕΙ, καθώς εναπόκειται στην κρίση των καθηγητών, τους οποίους δεν εμπιστεύονται. Στη συνέντευξη με ερωτηματολόγιο, σε ποσοστό 42,6% απαντούν πως «ο βαθμός του απολυτηρίου πρέπει να είναι συνδεδεμένος με την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο», ενώ το 34,3% απαντά πως «η παραπαιδεία θα μειωθεί με ενισχυτική διδασκαλία», την οποία κάνουν οι καθηγητές που δεν εμπιστεύονται. Αντιφατικά συμπεράσματα.  

Ακόμη, από την ποιοτική έρευνα προκύπτει ότι:
* Καταλήψεις, απεργίες, συνελεύσεις καθηγητών, σε συνδυασμό με τον όγκο της διδακτέας ύλης ωθούν τους μαθητές στα φροντιστήρια.
* Ακόμη και να μην υπήρχαν εξετάσεις στο σχολείο, οι γονείς θα έστελναν τα παιδιά τους στο φροντιστήριο, γιατί στο σχολείο δεν μαθαίνουν σωστά.
* Πρέπει να ανανεωθεί άμεσα το καθηγητικό δυναμικό με καθηγητές νεότερους σε ηλικία, οι οποίοι φαίνεται να έχουν αμεσότερη και ευκολότερη πρόσβαση στους μαθητές.
* Το επίπεδο της εκπαίδευσης του Λυκείου κρίνεται ανεπαρκές. Μαθητές και γονείς εμφανίζονται να εμπιστεύονται περισσότερο το φροντιστήριο από το σχολείο.

Οι μαθητές δηλώνουν πως πηγαίνουν φροντιστήριο εξαιτίας της πίεσης των γονιών τους να σπουδάσουν, επειδή η ποιότητα της διδασκαλίας είναι ανώτερη από ό,τι στο σχολείο και για να καλύψουν την ύλη.
Σε σχέση με τις επικείμενες αλλαγές στο Λύκειο, εντυπωσιακά υψηλά είναι τα ποσοστά των απαντήσεων για τα υποχρεωτικά μαθήματα στο νέο Λύκειο, ανάμεσα στα οποία είναι: τα Μαθηματικά, τα Νέα Ελληνικά, η Ιστορία και η Πληροφορική.
Οι ερωτώμενοι απαντούν επίσης θετικά στη μείωση του αριθμού των μαθημάτων και στη μείωση της ύλης.

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

H F1 στα σχολεία.


Το πρόγραμμα "F1 in Schools" υλοποιείται σε 31 χώρες, το παρακολουθούν 14 εκ. μαθητές και συμμετέχουν 12.500 σχολεία.
Όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου της εταιρείας που το προωθεί στην Ελλάδα: «Ο διαγωνισμός “Φόρμουλα 1 στα Σχολεία” (
F1 in Schools) είναι ένα συναρπαστικό και ενδιαφέρον εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο εφαρμόζεται προς το παρόν σε 31 χώρες, το παρακολουθούν 14 εκατομμύρια μαθητές και στους αγώνες συμμετέχουν ομάδες από 12.500 Σχολικές Μονάδες. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ηλικίες από 9 έως 19 ετών. Βασικός του σκοπός είναι να εμπνεύσει τους μαθητές στη χρήση νέων τεχνολογιών πληροφορικής. Επίσης, να εκπαιδευτούν πάνω στις μηχανικές κατασκευές, την αεροδυναμική και τις φυσικές επιστήμες, στην δημιουργία γραφικών σε Η/Υ, στον σχεδιασμό και παραγωγή βιομηχανικών προϊόντων, στην υλοποίηση επιχειρηματικών σχεδίων, στην χρήση εμπορικών σημάτων, στην έννοια της χορηγίας και προώθησης προϊόντων, να εργάζονται ως ομάδα, να αναπτύσσουν ικανότητες επικοινωνίας και ηγεσίας. Το πρόγραμμα εφαρμόζει όλα τα παραπάνω με ένα πρακτικό, εφευρετικό, συναρπαστικό και ευγενούς άμιλλας τρόπο. Η ανταπόκριση των μαθητών είναι μεγάλη, λόγω της συγκίνησης που δημιουργεί το πρωτάθλημα του δημοφιλούς αθλήματος της Φόρμουλα 1. Η εμπειρία που αποκτούν οι μαθητές μέσα από τον σχεδιασμό και την κατασκευή των μοντέλων των αγωνιστικών αυτοκινήτων είναι εντυπωσιακή.

Μ’ ένα διασκεδαστικό τρόπο, εκπαιδεύονται πάνω στις Νέες Τεχνολογίες, Φυσικές Επιστήμες και τις εφαρμογές τους, στις Μηχανικές Κατασκευές και στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά. Το πρόγραμμα τους βοηθά επίσης να κατανοούν έννοιες όπως η Αεροδυναμική, Βιομηχανική Παραγωγή, Μηχανική, Ανάλυση Αποτελεσμάτων, Δοκιμές Ελέγχου.
Εκτός από τις τεχνικές ικανότητες, οι μαθητές μαθαίνουν να αναπτύσσουν ικανότητες επικοινωνίας μεταξύ τους, να λειτουργούν ως ομάδα, να διαχειρίζονται έργα, να υλοποιούν επιχειρηματικά σχέδια, να γνωρίζουν το
marketing, την ιδέα του Επιχειρείν, του «ευ αγωνίζεστε» και να συνεργάζονται με διάφορους οργανισμούς από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν ομάδες 3 έως 6 μαθητών που πρέπει να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν μια μικρογραφία "αγωνιστικού αυτοκινήτου
F1" από ξύλο balsa χρησιμοποιώντας CAD / CAM εργαλεία σχεδίασης. Τα αυτοκίνητα κινούνται με φυσίγγια CO2 με ταχύτητα περίπου 65 km/h πάνω σε μία ευθύγραμμη αγωνιστική πίστα μήκους περίπου 20m, στην οποία είναι συνδεμένα μ’ ένα λεπτό σύρμα. Η πίστα διαθέτει δύο λωρίδες κυκλοφορίας για να μπορούν δύο αυτοκίνητα να τρέχουν ταυτόχρονα. Με χρήση αισθητήρων και Η/Υ μετρούνται οι χρόνοι από την στιγμή εκκίνησης των αυτοκινήτων μέχρι να περάσουν την γραμμή τερματισμού της πίστας. Για την κατασκευή των αγωνιστικών αυτοκινήτων οι μαθητές πρέπει να εφαρμόζουν συγκεκριμένους κανονισμούς.

Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα “F1 στα Σχολεία” είναι μια διεθνή πρωτοβουλία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και υποστηρίζεται από τα Υπουργεία Παιδείας πολλών χωρών, όπως της Αγγλίας, Ιρλανδίας, Ισπανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Αυστραλίας, Μαλαισίας, κ.ά..
Σκοπός του προγράμματος είναι να εισάγει νέους ανθρώπους στην επιστήμη και στις εφαρμογές της και γενικότερα να αναδείξει τα οφέλη που αποκομίζει κάθε νέος που θα ακολουθήσει τον δρόμο της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης (οποιουδήποτε επιπέδου), χρησιμοποιώντας ένα πιο ελκυστικό εκπαιδευτικό περιβάλλον. Οι αγώνες διεξάγονται κάθε χρόνο σε επίπεδο χώρας, με τους περιφερειακούς και εθνικούς τελικούς. Οι νικήτριες ομάδες των εθνικών τελικών αγωνίζονται σ’ ένα διεθνή τελικό για να ανακηρυχτεί η ομάδα μαθητών που θα κερδίσει το παγκόσμιο πρωτάθλημα.
To 80% των μαθητών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα πιστεύουν ότι τους βοηθά να αναπτύσσουν ικανότητας επικοινωνίας και να λειτουργούν ως ομάδα, ενώ το 66% των μαθητών σκέπτονται να ακολουθήσουν επαγγελματική καριέρα στο χώρο της Τεχνολογίας, των Φυσικών Επιστημών ή να γίνουν Μηχανικοί. Επίσης, το 35% των συμμετεχόντων είναι μαθήτριες.
Βλέποντας την ανταπόκριση των μαθητών από την εφαρμογή του προγράμματος στις υπόλοιπες χώρες, είναι φανερό ότι το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα μπορεί αξιοποιηθεί και στη χώρα μας για την εισαγωγή νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας στην εκπαίδευση. Ιδιαίτερα, για τον χώρο της Μέσης Εκπαίδευσης, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “F1 στα Σχολεία” αποτελεί μια καινοτόμα εκπαιδευτική παρέμβαση της σχολικής μονάδας με στόχο την κινητοποίηση του ενδιαφέροντος των μαθητών με τη δημιουργία κατάλληλων κινήτρων μάθησης και ενισχύοντας την αυτοεκτίμηση όλων των εμπλεκομένων. Επίσης, μπορεί να οδηγήσει περισσότερους μαθητές στην Τεχνική Εκπαίδευση και να γίνει μια μεγάλη συνιστώσα στην προσπάθεια για αναβάθμιση της Τεχνικής Εκπαίδευσης. Τα κράτη που εφαρμόζεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα F1 in Schools, είναι 31 μεταξύ των οποίων η Ελλάδα».


Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τα links:
http://en.wikipedia.org/wiki/F1_in_Schools,
http://www.youtube.com/watch?v=cbhcjJ2LI6I
http://www.f1inschools.gr/

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Αφήστε τα παιδιά να παίξουν περισσότερο


Η ώρα είναι 7.30 το βράδυ και ο 13χρονος Ιάσονας έχει µόλις τελειώσει την προπόνησή του στο βόλεϊ µε τον σύλλογο Α.Ε. Γκράβας στο κλειστό γυµναστήριο που βρίσκεται στα όρια Γαλατσίου - Πατησίων. «Αν έµενε σπίτι, τι θα έκανε;  Ή θα ήταν στον υπολογιστή ή στην τηλεόραση. Δεν είναι λοιπόν καλύτερα που βρίσκεται εδώ για να αθληθεί και να ξεδώσει;», λέει στα Νέα (28/2/2011) ο πατέρας του Γιάννης Χρήστου καθώς τον περιµένει για να γυρίσουν σπίτι. Ο Γιάννης Χρήστου όχι µόνο δεν εµπόδισε τα δύο του παιδιά να ασχολούνται µε δραστηριότητες εκτός των σχολικών µαθηµάτων, αλλά τα ενθάρρυνε και τα διευκόλυνε. Ενδεικτικό είναι ότι έψαξε αρκετά για να βρει σπίτι κοντά στις αθλητικές εγκαταστάσεις, µε στόχο η κόρη του αλλά και ο γιος του να έχουν άνετη πρόσβαση σ’ αυτές στον ελεύθερό τους χρόνο.

Η κόρη του κ. Χρήστου είναι σήµερα φοιτήτρια, αλλά η παιδική και εφηβική της ηλικία δεν ήταν σπίτι - σχολείο, σχολείο - σπίτι. «Σε µικρή ηλικία την πήγαινα µπαλέτο. Αργότερα αποφάσισε ότι δεν ήθελε να συνεχίσει και ξεκίνησε κολυµβητήριο». Στη συνέχεια ασχολήθηκε µε το βόλεϊ στον σύλλογο Α.Ε. Γκράβας που έφτιαξαν οι κάτοικοι της περιοχής – ανάµεσά τους και ο Γιάννης Χρήστου –, µε στόχο να δώσουν διέξοδο στα παιδιά τους. Με παρόµοιες αθλητικές δραστηριότητες ασχολείται στον ελεύθερό του χρόνο και ο Ιάσονας.

Ο πατέρας του Ιάσονα είναι της άποψης πως οι γονείς δεν πρέπει να είναι αυστηροί και να απαιτούν από τα παιδιά απόλυτη αφοσίωση στα µαθήµατα και τα φροντιστήρια. Αντίθετα, θεωρεί πως πρέπει να ωθούν τα παιδιά να καταπιάνονται µε εξωσχολικές δραστηριότητες, όπως είναι ο αθλητισµός, οι τέχνες, το παιχνίδι.

«Θεωρώ ότι κάθε άνθρωπος πρέπει να έχει ελεύθερο χρόνο. Εµείς ως εργαζόµενοι  λέµε κάποια στιγµή  “θέλω άδεια για να ξεκουραστώ”.  Δεν χρειάζονται λοιπόν και τα παιδιά λίγο αποφόρτιση από το διάβασµα;», λέει. Το µοντέλο διαπαιδαγώγησης που έχει επιλέξει για τα παιδιά του ο Γιάννης Χρήστου ακολουθεί η συντριπτική πλειονότητα των γονέων στην Ελλάδα. Αυτό τονίζουν στα «ΝΕΑ» γονείς, εκπαιδευτικοί και ειδικοί.

Τουλάχιστον µέχρι τη Β΄ Λυκείου οι περισσότεροι γονείς επιλέγουν για τα παιδιά τους τον συνδυασµό µαθηµάτων - παιχνιδιού - χόµπι. Αυτό το µήνυµα στέλνουν στους υπόλοιπους γονείς: «Αφήστε τα παιδιά να παίξουν». Υπάρχει ωστόσο µια µικρή µερίδα γονιών που απαιτούν από τα παιδιά τους να είναιπροσηλωµένα µόνο στα µαθήµατά τους. Μάλιστα, τους ζητούν και υψηλές επιδόσεις στο σχολείο και ταυτόχρονα δεν τους επιτρέπουν να έχουν άλλες ασχολίες και ελεύθερο χρόνο. Με την πρακτική τους όµως δεν συµφωνούν οι ειδικοί:  προειδοποιούν πως η υπερβολική αυστηρότητα των γονέων εγκυµονεί σοβαρούς κινδύνους για τα παιδιά.

Για όσους αναρωτιούνται πάντως µήπως η... χαλαρότητα που δείχνουν κάποιοι γονείς έχει ως αποτέλεσµα τα παιδιά να παραµελούν τα µαθήµατά τους και να στερούνται γνώσεων, οι γονείς - υπέρµαχοι του «φιλελεύθερου» µοντέλου διαπαιδαγώγησης λένε ότι αυτό δεν συµβαίνει όταν υπάρχει µέτρο και όρια. Ο Γιάννης Χρήστου προσθέτει, µε την εµπειρία τόσο του εκπαιδευτικού – διδάσκει σε επαγγελµατικό λύκειο – όσο και του γονιού – είναι και πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων στο 40ό Γυµνάσιο Αθηνών –, πως ο ιδανικός τρόπος για να αντιµετωπίζουν οι γονείς τα παιδιά από το δηµοτικό έως την εφηβεία και τις λυκειακές τάξεις είναι κάπου στη µέση: ούτε δηλαδή να είναι υπερβολικά χαλαροί ούτε υπερβολικά αυστηροί.

Απαραίτητο θεωρεί τον ελεύθερο χρόνο για τα παιδιά και ο Διονύσης Μπουγονικολός. Η κόρη του ασχολείται µε το βόλεϊ στον ελεύθερό της χρόνο. «Παλαιότερα έκανε καράτε για οκτώ χρόνια αλλά και µαθήµατα µουσικής. Η ίδια ταέχει επιλέξει», λέει. Όπως προσθέτει, σίγουρα προέχουν τα µαθήµατα, αλλά «θέλω να ασχολείται µε τον αθλητισµό. Κι αυτό διότι της προσφέρει υγεία, φυσική κατάσταση. Και βέβαια τα παιδιά µαθαίνουν την οµαδικότητα».

Με την άποψη του Διονύση Μπουγονικολού συµφωνεί και ο Ανδρέας Θεολόγου που είναι πρόεδρος της Ενωσης Γονέων και Κηδεµόνων στο 5ο διαµέρισµα της Αθήνας. «Όχι µόνο επιτρέπω στον γιο µου, µαθητή της Α΄ Γυµνασίου, να έχει ελεύθερο χρόνο και εξωσχολικές δραστηριότητες, τον ενθαρρύνω κιόλας. Ειδικά τα Σαββατοκύριακα. Πρέπει να εκτονώνεται. Αλλιώς πού θα εκτονώνεται; Σ’ εµένα...», λέει χαριτολογώντας. Όπως συµπληρώνει, «τα παιδιά πρέπει να έχουν χρόνο και για παιχνίδι. Γι’ αυτό θα πρέπει τα σχολεία να µένουν ανοιχτά και τα Σαββατοκύριακα ώστε να προσφέρονται δραστηριότητες στα παιδιά».

Λιγότερος ο ελεύθερος χρόνος στο λύκειο
Σημαντική μερίδα των γονέων, οι οποίοι είναι ανεκτικοί απέναντι στα παιδιά τους και τους επιτρέπουν ποικίλες δραστηριότητες στον ελεύθερο χρόνο, «µεταµορφώνονται» προς το αυστηρότερο όταν εκείνα φθάσουν στις τελευταίες τάξεις του λυκείου.

Αυτό συµβαίνει διότι τότε τα παιδιά προετοιµάζονται για τις Πανελλαδικές και έχουν πιο φορτωµένο πρόγραµµα. Μοιραία οι γονείς τα πιέζουν περισσότερο να ασχοληθούν µε τα µαθήµατά τους παρά µε εξωσχολικές δραστηριότητες. «Υπάρχουν γονείς που όταν τα παιδιά πάνε στο λύκειο λένε “κοµµένος ο αθλητισµός”. Πιστεύουν πώς µία ώρα προπόνηση ή ένας αγώνας την εβδοµάδα θα κάνει κακό στα παιδιά και στα µαθήµατά τους, ενώ δεν είναι έτσι», λέει ο Γιάννης Χρήστου.

Ενδεικτικά είναι και τα αποτελέσµατα έρευνας που πραγµατοποίησε για την ποιότητα της ζωής µαθητών και εφήβων στην Αθήνα πριν από 3 χρόνια το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως µόλις 3 στα 10 παιδιά στο λύκειο ασχολούνται εκτός σχολείου µε κάποιο σπορ.

Ακόµη µικρότερα είναι τα ποσοστά των παιδιών που παρακολουθούν µαθήµατα χορού και µουσικής. Αντίθετα οι µαθητές γυµνασίου ασχολούνται εκτός σχολείου µε κάποιο άθληµα σε ποσοστό 44,5%. Η υπερβολική αυστηρότητα των γονέων εγκυµονεί σοβαρούς κινδύνους σε παιδιά και εφήβους, λέει στα «ΝΕΑ» ο ψυχίατρος - ψυχολόγος και πρόεδρος της Εταιρείας Ψυχολογικής Ψυχιατρικής Ενηλίκου και Παιδιού Ιωάννης Κούρος. Οπως σηµειώνει, όταν οι γονείς έχουν πολύ αυστηρές επιδιώξεις και απαιτήσεις από τα παιδιά και ταυτόχρονα επιβάλλουν άτεγκτη πειθαρχία γι’ αυτές τις επιδιώξεις υπάρχει κίνδυνος αυτά να εκδηλώσουν σοβαρές ψυχοπαθολογικές καταστάσεις. «Κάποια παιδιά δεν αντέχουν. Είναι πιθανόν να παρουσιάσουν ψυχώσεις, επιθετική συµπεριφορά, διαστροφική δόµηση προσωπικότητας».

Ο ψυχίατρος προσθέτει πως εάν οι γονείς πιέζουν και αποφασίζουν τι επάγγελµα θα ακολουθήσουν τα παιδιά τους, επίσης θα τα βλάψουν. «Θα γίνουν άτοµα που θα έχουν συνέχεια ένα “ανικανοποίητο”».

Γι’ αυτό ο Ιωάννης Κούρος συµβουλεύει τους γονείς να επιδιώκουν η προσπάθεια απόκτησης γνώσεων και όποιων επαγγελµατικών δεξιοτήτων να συνοδεύεται από µία φυσιολογική καθηµερινότητα. Με τις παρέες, τα πάρτι, τη διασκέδαση και την κοινωνικότητα.

«Πολλοί αναρωτιούνται πώς οι κινέζοι γονείς καταφέρνουν να µεγαλώνουν παιδιά που σηµειώνουν επιτυχίες (...). Πώς πρωτοπορούν στη µουσική. Θα σας πω εγώ διότι το έκανα µε τα παιδιά µου», περιγράφει στην εφηµερίδα «Wall Street Journal» η κινεζικής καταγωγής πανεπιστηµιακός Εϊµι Τσούα, µητέρα δύο κοριτσιών, που έγινε διάσηµη για το βιβλίο µε συµβουλές προς γονείς «Battle hymn of the Tiger Mother» («Υµνος µάχης της Μητέρας Τίγρης»). Δεν επιτρέπει στις κόρες της: Να δουν τηλεόραση ή να παίξουν παιχνίδια στον υπολογιστή. Να παίξουν σε ένα θεατρικό του σχολείου. Να µην είναι πρώτες στα µαθήµατα. Οπως τονίζει, οι κινέζες µητέρες περνούν 10 φορές περισσότερο χρόνο µαζί µε τα παιδιά τους για τη µελέτη τους σε σύγκριση µε τις µητέρες του δυτικού κόσµου.

Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Επηρεάζουν οι συνθήκες του μαθήματος την απόδοση των μαθητών; [Κέλλυ Μπούρδαλου].


Η απάντηση στην ερώτηση αυτή είναι «ναι» και όπως όλοι γνωρίζουμε οι ελλείψεις στο σχολείο μας είναι εμφανείς. Καταρχάς η έλλειψη αιθουσών για την ικανοποίηση των αναγκών των μαθητών και των καθηγητών είναι καθημερινό πρόβλημα. Το σχολείο μας δεν διαθέτει αίθουσα εκδηλώσεων και κάθε γιορτή του σχολείου παρουσιάζεται κάτω από ένα υπόστεγο. Η αίθουσα των καλλιτεχνικών είναι υπερβολικά μικρή και δεν δίνει την δυνατότητα στους μαθητές να ανακαλύπτουν τα ταλέντα τους. Ο εξοπλισμός στην αίθουσα της χημείας είναι παλιός και μπορεί αν γίνει  ακόμα και επικίνδυνος. Επίσης η χορωδία του σχολείου δεν διαθέτει δική της αίθουσα αλλά μεταφέρεται σε αίθουσες που δεν γίνεται μάθημα.
Τα αποθέματα βιβλίων δεν αρκούν πάντα για όλα τα παιδιά και μερικοί μαθητές χρειάστηκε να περιμένουν η και να αγοράζουν κάποια βιβλία. Οι πίνακες του σχολείου επίσης παλιοί πρασινοπίνακες και χρησιμοποιούν κιμωλία. Το κυλικείο του σχολείου είναι πολύ μικρό και δεν ικανοποιεί πάντα τις ανάγκες και των τριακοσίων μαθητών, ο οποίοι αναγκάζονται να αγοράζουν φαγητό πριν έρθουν στο σχολείο. Στο σχολείο μας επίσης δεν υπάρχει κλειστός χώρος για τις βροχερές μέρες και έτσι οι μαθητές παραμένουν μέσα στις αίθουσες. Ακόμα τα πολυμελή τμήματα εμποδίζουν πολλούς μαθητές να συμμετέχουν στο μάθημα.
Τέτοιες ελλείψεις μπορούν να καλυφθούν σε συνεργασία των μαθητών με τον διευθυντή και τους καθηγητές. Το κράτος επίσης θα πρέπει να βοηθήσει και να συμμετάσχει ενεργά στην επίλυση των προβλημάτων αυτών. Χρήματα πρέπει να διατεθούν  για την επέκταση των σχολικών κτηρίων και την αγορά πιο σύγχρονων υλικών και εργαλείων. Τέλος με την προσπάθεια σίγουρα θα επιτευχθεί πρόοδος όχι μόνο στα σχολεία αλλά και στην κοινωνία.                        

Κέλλυ Μπούρδαλου