Καλώς Ήρθατε


Σ΄ αυτή τη σελίδα θα βρείτε και το υλικό που δώσατε εσείς σχετικά με το περιοδικό.

Σας θυμίζω οτι υπάρχει και η σελίδα:
https://sites.google.com/site/2sten11emathetikoperiodiko/
όπου θα βρείτε υλικό για έμπνευση σχετικά με την θεματολογία / αρθρογραφία σας.

ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ.

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

H F1 στα σχολεία.


Το πρόγραμμα "F1 in Schools" υλοποιείται σε 31 χώρες, το παρακολουθούν 14 εκ. μαθητές και συμμετέχουν 12.500 σχολεία.
Όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου της εταιρείας που το προωθεί στην Ελλάδα: «Ο διαγωνισμός “Φόρμουλα 1 στα Σχολεία” (
F1 in Schools) είναι ένα συναρπαστικό και ενδιαφέρον εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο εφαρμόζεται προς το παρόν σε 31 χώρες, το παρακολουθούν 14 εκατομμύρια μαθητές και στους αγώνες συμμετέχουν ομάδες από 12.500 Σχολικές Μονάδες. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ηλικίες από 9 έως 19 ετών. Βασικός του σκοπός είναι να εμπνεύσει τους μαθητές στη χρήση νέων τεχνολογιών πληροφορικής. Επίσης, να εκπαιδευτούν πάνω στις μηχανικές κατασκευές, την αεροδυναμική και τις φυσικές επιστήμες, στην δημιουργία γραφικών σε Η/Υ, στον σχεδιασμό και παραγωγή βιομηχανικών προϊόντων, στην υλοποίηση επιχειρηματικών σχεδίων, στην χρήση εμπορικών σημάτων, στην έννοια της χορηγίας και προώθησης προϊόντων, να εργάζονται ως ομάδα, να αναπτύσσουν ικανότητες επικοινωνίας και ηγεσίας. Το πρόγραμμα εφαρμόζει όλα τα παραπάνω με ένα πρακτικό, εφευρετικό, συναρπαστικό και ευγενούς άμιλλας τρόπο. Η ανταπόκριση των μαθητών είναι μεγάλη, λόγω της συγκίνησης που δημιουργεί το πρωτάθλημα του δημοφιλούς αθλήματος της Φόρμουλα 1. Η εμπειρία που αποκτούν οι μαθητές μέσα από τον σχεδιασμό και την κατασκευή των μοντέλων των αγωνιστικών αυτοκινήτων είναι εντυπωσιακή.

Μ’ ένα διασκεδαστικό τρόπο, εκπαιδεύονται πάνω στις Νέες Τεχνολογίες, Φυσικές Επιστήμες και τις εφαρμογές τους, στις Μηχανικές Κατασκευές και στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά. Το πρόγραμμα τους βοηθά επίσης να κατανοούν έννοιες όπως η Αεροδυναμική, Βιομηχανική Παραγωγή, Μηχανική, Ανάλυση Αποτελεσμάτων, Δοκιμές Ελέγχου.
Εκτός από τις τεχνικές ικανότητες, οι μαθητές μαθαίνουν να αναπτύσσουν ικανότητες επικοινωνίας μεταξύ τους, να λειτουργούν ως ομάδα, να διαχειρίζονται έργα, να υλοποιούν επιχειρηματικά σχέδια, να γνωρίζουν το
marketing, την ιδέα του Επιχειρείν, του «ευ αγωνίζεστε» και να συνεργάζονται με διάφορους οργανισμούς από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν ομάδες 3 έως 6 μαθητών που πρέπει να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν μια μικρογραφία "αγωνιστικού αυτοκινήτου
F1" από ξύλο balsa χρησιμοποιώντας CAD / CAM εργαλεία σχεδίασης. Τα αυτοκίνητα κινούνται με φυσίγγια CO2 με ταχύτητα περίπου 65 km/h πάνω σε μία ευθύγραμμη αγωνιστική πίστα μήκους περίπου 20m, στην οποία είναι συνδεμένα μ’ ένα λεπτό σύρμα. Η πίστα διαθέτει δύο λωρίδες κυκλοφορίας για να μπορούν δύο αυτοκίνητα να τρέχουν ταυτόχρονα. Με χρήση αισθητήρων και Η/Υ μετρούνται οι χρόνοι από την στιγμή εκκίνησης των αυτοκινήτων μέχρι να περάσουν την γραμμή τερματισμού της πίστας. Για την κατασκευή των αγωνιστικών αυτοκινήτων οι μαθητές πρέπει να εφαρμόζουν συγκεκριμένους κανονισμούς.

Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα “F1 στα Σχολεία” είναι μια διεθνή πρωτοβουλία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και υποστηρίζεται από τα Υπουργεία Παιδείας πολλών χωρών, όπως της Αγγλίας, Ιρλανδίας, Ισπανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Αυστραλίας, Μαλαισίας, κ.ά..
Σκοπός του προγράμματος είναι να εισάγει νέους ανθρώπους στην επιστήμη και στις εφαρμογές της και γενικότερα να αναδείξει τα οφέλη που αποκομίζει κάθε νέος που θα ακολουθήσει τον δρόμο της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης (οποιουδήποτε επιπέδου), χρησιμοποιώντας ένα πιο ελκυστικό εκπαιδευτικό περιβάλλον. Οι αγώνες διεξάγονται κάθε χρόνο σε επίπεδο χώρας, με τους περιφερειακούς και εθνικούς τελικούς. Οι νικήτριες ομάδες των εθνικών τελικών αγωνίζονται σ’ ένα διεθνή τελικό για να ανακηρυχτεί η ομάδα μαθητών που θα κερδίσει το παγκόσμιο πρωτάθλημα.
To 80% των μαθητών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα πιστεύουν ότι τους βοηθά να αναπτύσσουν ικανότητας επικοινωνίας και να λειτουργούν ως ομάδα, ενώ το 66% των μαθητών σκέπτονται να ακολουθήσουν επαγγελματική καριέρα στο χώρο της Τεχνολογίας, των Φυσικών Επιστημών ή να γίνουν Μηχανικοί. Επίσης, το 35% των συμμετεχόντων είναι μαθήτριες.
Βλέποντας την ανταπόκριση των μαθητών από την εφαρμογή του προγράμματος στις υπόλοιπες χώρες, είναι φανερό ότι το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα μπορεί αξιοποιηθεί και στη χώρα μας για την εισαγωγή νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας στην εκπαίδευση. Ιδιαίτερα, για τον χώρο της Μέσης Εκπαίδευσης, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “F1 στα Σχολεία” αποτελεί μια καινοτόμα εκπαιδευτική παρέμβαση της σχολικής μονάδας με στόχο την κινητοποίηση του ενδιαφέροντος των μαθητών με τη δημιουργία κατάλληλων κινήτρων μάθησης και ενισχύοντας την αυτοεκτίμηση όλων των εμπλεκομένων. Επίσης, μπορεί να οδηγήσει περισσότερους μαθητές στην Τεχνική Εκπαίδευση και να γίνει μια μεγάλη συνιστώσα στην προσπάθεια για αναβάθμιση της Τεχνικής Εκπαίδευσης. Τα κράτη που εφαρμόζεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα F1 in Schools, είναι 31 μεταξύ των οποίων η Ελλάδα».


Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τα links:
http://en.wikipedia.org/wiki/F1_in_Schools,
http://www.youtube.com/watch?v=cbhcjJ2LI6I
http://www.f1inschools.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: