Καλώς Ήρθατε


Σ΄ αυτή τη σελίδα θα βρείτε και το υλικό που δώσατε εσείς σχετικά με το περιοδικό.

Σας θυμίζω οτι υπάρχει και η σελίδα:
https://sites.google.com/site/2sten11emathetikoperiodiko/
όπου θα βρείτε υλικό για έμπνευση σχετικά με την θεματολογία / αρθρογραφία σας.

ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ.

Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Η C I A πίσω από το F a c e b o o k ;;;;;

Facebook CIA Project: The Onion News Network
http://www.youtube.com/watch?v=cqggW08BWO0

Η  C I A  πίσω από το  F a c e b o o k ;;;;;
The Onion News Network,
ΕΠΙΚΑΙΡΑ - http://www.epikaira.gr.


  Επίσημες δηλώσεις επιβεβαιώνουν αυτό που υποψιάζονταν πολλοί. Το Facebook... δεν είναι τίποτε άλλο από ένα πείραμα της CIA και μάλιστα πείραμα το οποίο πήγε πολύ καλύτερα απ'ότι οι ίδιοι περίμεναν. Τα εύσημα, σύμφωνα με τον διευθυντή της CIA, ανήκουν στον Mark Zuckerberg, ο οποίος στην CIA είναι γνωστός με την κωδική ονομασία "The Overlord" (Ο Επικυρίαρχος).
  Ο διευθυντής της CIA, αφού έδωσε συγχαρητήρια στον Mark Zuckerberg δήλωσε τα εξής στην συνεδρίαση του Κονγκρέσου για τη συνέχιση της χρηματοδότησης του πειράματος:
   “Μετά από χρόνια δημόσιας παρακολούθησης, μείναμε πραγματικά εκπληκτοι με το πόσο πολλοί άνθρωποι είναι πρόθυμοι να δημοσιεύσουν την διεύθυνσή τους, τις θρησκευτικές και πολιτικές τους πεποιθήσεις, αλφαβητική λίστα με όλους τους φίλους τους, προσωπικά e-mail, τηλέφωνα, εκατοντάδες φωτογραφίες του εαυτού τους, ακόμα και πληροφορίες για το τί ακριβώς κάνουν από λεπ΄το σε λεπτό. Πραγματικά είναι ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα για τη CIA”.
   Επίσης υπογράμμισε πόσα λεφτά γλυρώνει η CIA από το Facebook. Δυστυχώς, όπως δήλωσε, άλλα προγράμματα όπως το Twitter δεν πηγαίνουν τόσο καλά: “400 δισ tweets και ούτε μια χρήσιμη πληροφορία...”

Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Γράμμα Φιλανδού μαθητή προς ένα φίλο του Έλληνα...



... κακή παιδεία και διαφθορά πάνε χέρι- χέρι. 


 «Αγαπητέ Σωκράτη, μαθαίνω αρχαία ελληνικά και επειδή χθες διαβάζαμε μια επιστολή του Επίκουρου προς το φίλο μου Μένοικο... μου άρεσε η προσφώνηση της επιστολής του και προσπάθησα να τη μιμηθώ.
Λοιπόν, όπως μου γράφεις, άκουσες ότι εμείς εδώ στη Φιλανδία βγήκαμε πρώτοι στον κόσμο στην Παιδεία, ενώ εσείς δεν τα πήγατε και τόσο καλά και θέλεις να μάθεις το γιατί. Θα προσπαθήσω, όσο γίνεται απλά, να σου περιγράψω το εκπαιδευτικό μας σύστημα και πως περνάω μια ολόκληρη μέρα.

Το σύστημά μας.
Κατ' αρχάς, θα πρέπει να σου πω ότι εμείς εδώ στη Φινλανδία, από την 1η μέχρι και την 9η τάξη πηγαίνουμε στο ίδιο ενιαίο ολοήμερο σχολείο. Αφού προετοιμαστούμε κατάλληλα στην ηλικία των 6-7 ετών σε μια προκαταρκτική τάξη, μόλις συμπληρώσουμε τα 7 αρχίζει το σχολείο.
Από την 1η μέχρι την 6η τάξη το σχολείο λέγεται «Alaaste» και από την 7η μέχρι την 9η τάξη «Yia-ste».
Μετά, όσοι θέλουν μπορούν να πάνε στο «Lyseo» ή στο επαγγελματικό σχολείο. Όσοι τελειώνουν το Λύκειο μπορούν να συνεχίσουν, με εξετάσεις φυσικά στα 20 πανεπιστήμια που έχουμε, ακολουθώντας ακαδημαϊκές σπουδές.
Αυτοί που θα τελειώσουν το επαγγελματικό σχολείο θα συνεχίσουν στις 29 πολυτεχνικές σχολές μας, οι οποίες είναι περισσότερο προσανατολισμένες στην αγορά εργασίας. Εκεί μπορούν να γίνουν από φυσικοθεραπευτές, νοσοκόμοι μέχρι και μηχανικοί.


Επιλέγουμε μαθήματα.
Εγώ προετοιμάζομαι του χρόνου να πάω στο Lyseo - Λύκειο.
Εκεί η σχολική περίοδος χωρίζεται σε 5 περιόδους και η κάθε μια διαρκεί 6 εβδομάδες και τελειώνει με μια εβδομάδα εξετάσεων, όπου χορηγούνται και πιστοποιητικά επιδόσεων.
Σε κάθε περίοδο οι μαθητές έχουν το δικαίωμα, μέσα από τα προσφερόμενα μαθήματα, να κάνουν τη δική τους επιλογή και να δημιουργήσουν το δικό τους πρόγραμμα μαθημάτων. Υπάρχουν κάποια μαθήματα που είναι υποχρεωτικά, όμως η χρονική κατανομή είναι δουλειά του μαθητή.
Για να το καταλάβεις, αυτό που θα πρέπει να σου πω είναι ότι παρότι είσαι π.χ. στη δεύτερη τάξη, μπορείς, αν θέλεις, να παρακολουθήσεις κάποια μαθήματα της πρώτης ή και της τρίτης τάξης. Η επιλογή είναι δική σου υπόθεση και εξαρτάται από τη διάθεση, την όρεξη και τις προθέσεις σου. Αν σε κάποιο μάθημα δεν περάσεις τις εξετάσεις μπορείς να το επαναλάβεις κάποια στιγμή της χρονιάς που θα νιώθεις έτοιμος. Για τις γλώσσες και τα μαθηματικά υπάρχουν τα λεγόμενα «βραχύχρονα» και τα «μακρόχρονα» εντατικά τμήματα.


Είμαστε όλοι ίσοι.
Δεν έχουμε καθόλου ιδιωτικά σχολεία, ούτε ειδικά ή ελίτ σχολεία υπεροχής. Στο ίδιο σχολείο μ' εμένα πηγαίνει και η κόρη του πρωθυπουργού μας, του προέδρου της ΝΟΚΙΑ, του θυρωρού μας, και πολλά άλλα παιδιά με αναπηρίες, καθώς και τα παιδιά μεταναστών.
Εμείς, όπως λέει και ο πρωθυπουργός μας, «είμαστε μια μικρή χώρα και δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε ούτε ένα παιδί, διότι κοινωνικοί αποκλεισμοί, διακρίσεις και γκετοποιήσεις δεν έχουν θέση στη μάθηση. Θεωρούμε ότι ενσωμάτωση, κοινωνικοποίηση και μάθηση πάνε μαζί».
Σε όλα τα σχολεία μας τα πρότυπα είναι οι καλύτεροι, αλλά όπως είναι δομημένο το σύστημά μας, μη νομίσεις ότι όσοι δεν είναι πρώτοι υποφέρουν και νιώθουν μειονεκτικά. Το αντίθετο μάλιστα, οι καλύτεροι παρακινούν τους υπόλοιπους προς τα πάνω και ο καθένας, με τη βοήθεια φυσικά των δασκάλων μας, προσπαθεί να ξεπεράσει τον εαυτό του, αντί να απογοητευτεί και να πέσει στην αδράνεια.
Μετά το βασικό μάθημα, οι πιο αδύναμοι έχουν ενισχυτική διδασκαλία και ψυχολογική στήριξη, γι' αυτό και οι πρώτοι μαθητές κάθε τόσο εναλλάσσονται.
Με αυτόν τον τρόπο δίνουμε ίσες ευκαιρίες σε όλους και παράλληλα διατηρούμε την κοινωνική συνοχή μας, σαν μαθητές αλλά και σαν κοινωνία, νομίζω.
Η παιδεία είναι εντελώς δωρεάν μέχρι και την αποφοίτηση από το Πανεπιστήμιο ή το Πολυτεχνείο. Πρόσφατα ήρθαν στο σχολείο μας δάσκαλοι από άλλες χώρες για να μελετήσουν το σύστημά μας και μας είπαν πως έμειναν έκπληκτοι, γιατί δεν είδαν κανένα γκράφιτι στο σχολείο μας.
Λένε μάλιστα πως στα σχολεία μας στη Φινλανδία η σχολική βία είναι ανύπαρκτη, σε βαθμό. ανησυχητικό.
Δεν γνωρίζω αν αυτό είναι τόσο κακό, ίσως όμως αυτό να εξηγεί γιατί είμαστε σε διακοπές στη Ρόδο, «ξεσαλώνουμε» λίγο, όπως είδα το καλοκαίρι, και «τα τσούζουμε» ακόμη περισσότερο.
Το ότι είμαστε στο ίδιο σχολείο παιδιά από τόσο διαφορετικά κοινωνικά στρώματα, νομίζω πως μας βοηθάει στο να μαθαίνουμε να σεβόμαστε και να εκτιμάμε ο ένας τον άλλον ανεξάρτητα από το πόσα λεφτά έχει ο μπαμπάς, ανεξάρτητα από τις πνευματικές και σωματικές αναπηρίες ή από το τι χρώμα έχει η επιδερμίδα μας.


Αγαπάμε ότι κάνουμε.
Αυτό μας βοηθάει πολύ και στην επιλογή του επαγγέλματος.
Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, «οι περισσότεροι δεκάχρονοι συμμαθητές μου πιστεύουν ότι το καλύτερο επάγγελμα, είναι αυτό που τους αρέσει, που το κάνουν με το κέφι και όρεξη, όπου μπορούν να γνωρίσουν ενδιαφέροντες ανθρώπους και να έχουν τη δυνατότητα να πάνε διακοπές όπου τους αρέσει. Το πόσα λεφτά θα βγάζουν είναι σημαντικό αλλά όχι το σημαντικότερο κίνητρο».
Αυτό μπορεί να εξηγεί και το ότι, αν ακούσεις, η Φινλανδία είναι η χώρα με το χαμηλότερο δείκτη διαφθοράς στον κόσμο. Οι δάσκαλοί μας παίρνουν πολύ λιγότερα λεφτά από τους Γερμανούς και τους Γάλλους, δεν έχουν το καλύτερο αυτοκίνητο, αλλά όμως αυτό δεν τους εμποδίζει να αγαπούν αυτό που κάνουν. Νομίζω πως η κακή παιδεία και διαφθορά πάνε χέρι- χέρι.
Εδώ θα πρέπει να σου πω ότι το αγαπημένο σύνθημα του διευθυντή μας Βαατάινεν είναι: «Προτιμάω έναν ευτυχισμένο οδοκαθαριστή από έναν νευρωτικό ακαδημαϊκό»
Τον αγαπάμε πολύ γιατί δεν κάνει καμία διάκριση και είναι προστατευτικός και φιλικός σε όλους.
Συνεχώς μας μιλάει για τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη σας που έλεγαν πως: «η μάθηση καλλιεργείται καλύτερα εκεί όπου βρίσκει σταθερό συναισθηματικό έδαφος, διότι δεν είναι κάτι, που εισάγεται στον ανθρώπινο νου μόνο με την εξωτερική διαδικασία της διδασκαλίας (επανάληψη και μίμηση). Αλλά είναι μία εσωτερική διεργασία ίδιας και εμπειρικής ανακάλυψης, που χωρίς την αμοιβαία βούληση δε μεταδίδεται».


Μια ημέρα μου.
Τώρα θα σου περιγράψω πως περνάω την ημέρα μου. Στις 8 αρχίζει το σχολείο μέσα στην τάξη και χωρίς συγκεντρώσεις στο προαύλιο, όπου μέσω ηχείων ακούμε μια εισαγωγική ομιλία αν πρόκειται για κάποια επέτειο, αλλά συνήθως ακούμε μόνο λίγη μουσική για περισυλλογή και ψυχολογική προετοιμασία για το μάθημα. Κάθε μαθητής κάθεται σε ένα θρανίο - τραπεζάκι, που δεν είναι πάντα το ίδιο, επειδή σε εμάς δεν αλλάζουν αίθουσα οι δάσκαλοι αλλά οι μαθητές.

Κάθε δάσκαλος έχει τη δική του αίθουσα και νομίζω πως είναι σωστό, διότι εκεί μέσα έχει τα προσωπικά του αντικείμενα, βιβλία και ό,τι άλλο χρειάζεται για το μάθημά του. Κάθε τάξη έχει επιδιασκόπιο, ραδιόφωνο, τηλεόραση, βίντεο και έναν Η/Υ συνδεδεμένο με το Διαδίκτυο.


Ο δάσκαλος υποδέχεται τα παιδιά στην τάξη του σαν οικοδεσπότης. Όποιος θέλει μπορεί να ζητήσει ακουστικά και μάλιστα ο καθηγητής μου των λατινικών έχει στην τάξη του και έναν οικιακό κινηματογράφο.
Για τις γλώσσες έχουμε ένα εργαστήριο γλωσσών, για τη βιολογία ένα ειδικό εργαστήριο κ.λπ.
Στον δάσκαλο μιλάμε πάντοτε στον ενικό και αν έχουμε κάποιο πρόβλημα φωνάζουμε «hei ope» που σημαίνει «ε δάσκαλε» και έρχεται ο δάσκαλος να μας βοηθήσει.
Αν κάποιος δεν ξέρει κάτι ή δεν έχει λύσει κάποιο πρόβλημα, δε σημαίνει απολύτως τίποτα. Η φιλοσοφία μας είναι πως κάθε μαθητής είναι υπεύθυνος για τη μάθηση του. Ο δάσκαλος είναι υποχρεωμένος να του κάνει ενισχυτικά μαθήματα τις απογευματινές ώρες. Αν κάποιος μαθητής ήταν άρρωστος ή πήγε μερικές ημέρες με τους γονείς του διακοπές, ο δάσκαλος υποχρεούται να του αναπληρώσει τις ώρες με ενισχυτική διδασκαλία.
Παρότι θεωρούμε ότι ο μαθητής μαθαίνει μόνο γιατί το επιθυμεί ο ίδιος, υπάρχουν κάπου - κάπου μικρά τεστ αλλά περισσότερο για κίνητρο υποκίνησης. Κάθε μάθημα κρατάει 45 λεπτά και ακολουθεί ένα διάλειμμα ενός τετάρτου.
Στις 11.45 και για μισή ώρα υπάρχει φαγητό, στο εστιατόριο φυσικά και όχι μέσα στις τάξεις. Δευτέρα και Παρασκευή το σχολείο τελειώνει στις 14.00, εκτός κι αν κάποιος θέλει να κάνει κάτι δημιουργικό μέσα στο σχολείο, όπως π.χ. σπορ ή κάτι άλλο. Τις άλλες ημέρες το σχολείο τελειώνει στις 16.00.

Στο Λύκειο, όπως σου έγραψα, μετά από 5 εβδομάδες σχολείο, υπάρχει μια εβδομάδα εξετάσεων σε έξι μαθήματα. Αν κάποιος δεν επέλεξε κάποιο μάθημα, την ημέρα εκείνη είναι ελεύθερος. Για τα τεστ δεν υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος. Όποιος τελειώσει πάει στο σπίτι του. Οι καθηγητές, συνήθως δεν επιτηρούν καθόλου αλλά κανείς μας δεν διανοείται να μιλήσει ή να αντιγράψει γιατί θεωρείται μεγάλη ντροπή. Αν κάποιος δεν είναι ευχαριστημένος με τη βαθμολογία μπορεί να ζητήσει να μη ληφθεί υπόψη και να την επαναλάβει μετά από μερικές εβδομάδες. Μετά την εβδομάδα των τεστ παίρνουμε τα πιστοποιητικά επιδόσεων.
Το τι κάναμε σε όλη τη διάρκεια των 5 εβδομάδων δεν είναι και τόσο σημαντικό. Μετά το σχολείο πηγαίνω στο σπίτι, συνήθως χωρίς την τσάντα μου, αφού εκεί θα κάνω εντελώς διαφορετικά πράγματα από αυτά που έκανα στο σχολείο. Θα ασχοληθώ με άλλα πράγματα που μου αρέσουν επίσης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα διαβάσω κάτι άλλο. Διαβάζουμε πάρα πολύ εξωσχολικά βιβλία, γι' αυτό και στην ανάγνωση βγήκαμε πρώτοι με απόσταση από το δεύτερο, ενώ εσείς όπως άκουσα πιάσατε «πάτο».


Υστερόγραφο.
Όπως θα κατάλαβες, η επιτυχία μας είναι ένας συνδυασμός πολλών παραγόντων. Όπως μας λέει και ο δάσκαλος μας, ο Καουρισμάκι, «η εκπαίδευση δε γίνεται ποτέ μέσα σε ένα πολιτικό και πολιτισμικό κενό. Είναι συστατικό κομμάτι του συνόλου της κοινωνίας, όπου δάσκαλοι, γονείς, μαθητές και πολιτεία συμβάλουν κατά τον ίδιο βαθμό». Η δασκάλα μας μάλιστα, η Κεκόνεν, μας λέει ότι «συμμετοχή στην παιδεία μας έχουν η οικογένεια και η γειτονιά, το κοινωνικό περιβάλλον, δηλαδή η κοινωνία με τις αξίες και τα πρότυπα της, ο δεδομένος χώρος και χρόνος, οι ανθρώπινες σχέσεις, οι νόμοι και τα ΜΜΕ με τις απόψεις και εικόνες που μεταδίδουν».
Γι' αυτό πιστεύω ότι είναι κάτι που δεν αντιγράφεται από κάποιους ειδικούς. Μάλλον θα πρέπει να ανοίξετε έναν πανεθνικό διάλογο, όπου θα συμμετέχουν όλοι και φυσικά κι εσείς τα παιδιά και όχι μόνο κάποιοι «ειδικοί». Το σημειώνω, γιατί άκουσα ότι θα έρθουν στο σχολείο μας κάποιοι «ειδικοί» από την Ελλάδα για να μελετήσουν το σύστημα μας. Φοβάμαι ότι θα δουν ότι τους βολεύει.
Χωρίς την κινητοποίηση και τη βούληση ολόκληρης της κοινωνίας σας, δεν νομίζω πως θα πετύχετε κάτι. Νομίζω πως το σύστημα μας είναι πολύ απλό, τόσο απλό, που μόνο άνθρωποι δημιουργικοί ή παιδιά μπορούν ποτέ να το φανταστούν και να το εφαρμόσουν και όχι γραφειοκράτες που θα στείλετε να το μελετήσουν.
Πρόσφατα, μαζί με τους γονείς μου παρακολουθήσαμε μια μαγνητοφωνημένη Ομιλία στη βιβλιοθήκη του σχολείου μας από ένα καθηγητή από το ΜΙΤ της Μασαχουσέτης, τον Symour Papert, ο οποίος μας είπε:
«Όλα τα συστήματα είναι κουτά. Εμείς νομίζουμε ότι τα συστήματα είναι έξυπνα. Πολύ σπάνια όμως τα συστήματα μπορούν να δουν αυτό που συμβαίνει κάτω από τη μύτη τους. Ένα σύστημα, από τη στιγμή που μπαίνει στη λογική της συντήρησης, από τη στιγμή που εναντιώνεται στο άνοιγμα του μυαλού και στην ιδέα της αλλαγής, αρέσκεται να πιστεύει στην ίδια του την προπαγάνδα, στις ιστορίες που ουσιαστικά μόνο του δημιουργεί... Μια κραταιά γραφειοκρατία μπορεί να έχει όλες τις πληροφορίες αλλά λόγω έλλειψης ευελιξίας και καθαρής σκέψης να μην μπορεί να αντιδράσει και να καθορίσει τα γεγονότα».
Νομίζω πως θα συμφωνήσεις, γι' αυτό και στο σχολείο μας οι γονείς μας συμμετέχουν ενεργά στην αξιολόγηση πρόσληψης του διευθυντή αλλά και των καθηγητών. Αν δε συμμετέχουν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι για να συναποφασίσουν για το ποιοι θα αναλάβουν το έργο εκπαίδευσης των παιδιών τους, ποιος θα το κάνει καλύτερα και χωρίς σκοπιμότητες;


Είμαι πολύ περίεργος να μάθω πως είναι το δικό σας σύστημα και πως περνάτε την ημέρα σας.


Με ρώτησες πόσο έχει σ' εμάς το τελευταίο μοντέλο της NOKIA, και το Touareg της VW, ειλικρινά δεν ξέρω γιατί δεν έχω κινητό και ο μπαμπάς μου έχει ένα παλιό τζιπ, διότι εμείς στη Φινλανδία έχουμε χιλιάδες χιλιόμετρα χωματόδρομων. Πάντως, το καλοκαίρι που ήμουν στη Ρόδο, είδα πολλά πανάκριβα τζιπ και σκέφτηκα πως μάλλον θα τα χρειάζονται για να πηγαίνουν για σαφάρι στη Σαχάρα, διότι το νησί δεν έχει και τόσους πολλούς δρόμους.

Λοιπόν φίλε μου, «Kiitos» (ευχαριστώ) για το σήμα του «Ολυμπιακού» που μου έστειλες, της αγαπημένης σου ομάδας όπως μου λες, δυστυχώς δεν την γνωρίζω. Ελπίζω με αυτό να μη σε στενοχώρησα, αλλά οφείλω να σου πω, πως με το ποδόσφαιρο δεν τα πάω και τόσο καλά.
Στον ελεύθερο χρόνο μου προτιμάω να πάω στη βιβλιοθήκη της γειτονιάς μου, να σερφάρω λίγο στο Ιντερνέτ, να πάω για σκι ή πατινάζ στον πάγο με τους φίλους μου και τις λίγες ώρες την εβδομάδα που βλέπω τηλεόραση, προτιμάω να δω κανένα ντοκιμαντέρ για την ιστορία σας και άλλες μακρινές χώρες, που δεν έχω πάει. Όπως άκουσα, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, είμαστε η χώρα με τη χαμηλότερη τηλεθέαση στην Ευρώπη. Ξέχασα, δε, να σου πω ότι εκτός της σχολικής, σε κάθε γειτονιά μας υπάρχει μια δημόσια βιβλιοθήκη και δεν υπάρχει μαθητής που να μην έχει μια δανειστική ταυτότητα βιβλίων ή σύνδεση με το ιντερνέτ.

Φίλε μου, σου εύχομαι καλή επιτυχία και κουράγιο. Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν υπάρχει άνθρωπος στον κόσμο που να μπορούσε να επιλέξει το τόπο γέννησης του.

Φιλικά, Markus Bootsarb

Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Μην καταπιέζετε τα παιδιά σας


Μια πιο χαλαρή προσέγγιση στην ανατροφή των παιδιών, προτείνει ο αμερικανός γκουρού της παιδαγωγικής δρ Μπράιαν Κάπλαν και συστήνει περισσότερη… πίτσα και τηλεόραση αναφέρει το tovima.gr (16/5/2011).
Ο οικονομολόγος και ακαδημαϊκός πιστεύει ότι οι γονείς προσπαθούν υπερβολικά να μεγαλώσουν τα παιδιά τους σωστά και ισχυρίζεται ότι η «παιδαγωγική της επένδυσης», δηλαδή αυτή που περιλαμβάνει μαθήματα μουσικής, οργανωμένα αθλήματα και εκπαιδευτικά παιχνίδια, δεν κάνει καμία διαφορά στα παιδιά όταν αυτά ενηλικιωθούν.
Αντιθέτως, ο Κάπλαν υποστηρίζει ότι οι γονείς «πρέπει να χαλαρώσουν λίγο και να σταματήσουν να προσπαθούν να ελέγχουν κάθε πλευρά της ζωής των τέκνων τους» και προτείνει ένα πιο χαλαρό και διασκεδαστικό στιλ ανατροφής που αποκαλείται «παραγωγική της γαλήνης» και θέλει τους γονείς να μην πρωταγωνιστούν στη ζωή των παιδιών τους.
Η θεωρία του πιθανότατα θα προκαλέσει κατάπληξη στην ολοένα και αυξανόμενη εκείνη μερίδα γονιών που συμμερίζονται το πιο πρόσφατο ρεύμα στο μεγάλωμα των παιδιών, μιας και οι «μαμάδες - τίγρεις» υιοθετούν το δόγμα της αυστηρής αγάπης, της σκληρής δουλειάς και του ελάχιστου παιχνιδιού.
Όμως η συμβουλή του δόκτορος Κάπλαν ενδέχεται να απαλλάξει πολλούς γονείς από τις τύψεις που έχουν για τον περιορισμένο χρόνο που διαθέτουν στα παιδιά τους.
«Σταματήστε να ανησυχείτε για το πόση τηλεόραση βλέπει το παιδί σας. Μην το αναγκάζετε να συμμετέχει σε ένα εκατομμύριο δραστηριότητες τις οποίες σιχαίνεται. Αποδεχτείτε το γεγονός ότι οι ζωές των παιδιών σας διαμορφώνονται κυρίως από τα γονίδιά τους και τις δικές τους επιλογές, και όχι από τις θυσίες που κάνετε για να τα μετατρέψετε σε επιτυχημένους ενήλικες», λέει.
Ισχυρίζεται μάλιστα ότι απόψεις του στοιχειοθετούνται και επιστημονικά και επισημαίνει ότι σύμφωνα με ακαδημαϊκές μελέτες σε δίδυμα και υιοθετημένα παιδιά, οι μακροπρόθεσμες επιδράσεις της ανατροφής των παιδιών ποικίλουν από μηδενικές ως απειροελάχιστες, από μια πλειάδα αποτελεσμάτων που αφορούν για παράδειγμα την υγεία ή την επιτυχία.

Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Πείτε μας τι να κόψουμε!!! www.hamogelo.gr


Για να μην κόψουμε τίποτα, χρειαζόμαστε το ευρώ που δεν σας περισσεύει.
Γιατί χωρίς αυτό, τα 275 παιδιά – θύματα κακοποίησης – που φιλοξενούμε, θα βρεθούν χωρίς σπίτι.
Γιατί η Εθνική Γραμμή για Παιδιά και Εφήβους SOS1056 το 2010 δέχτηκε 270.000 κλήσεις για βοήθεια.
Γιατί οι κινητές ιατρικές μας μονάδες που μόνο πέρυσι μετέφεραν 2.360 νεογνά και παιδιά, σώσανε ζωές.
Γιατί 9.344 παιδιά που νοσηλεύονταν το 2010 χρειάστηκαν το στήριγμά μας.
Γιατί κάθε μήνα στηρίζουμε περισσότερα από 3.000 παιδιά και τις οικογένειές τους που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας.
Γιατί έχουμε ανάγκη τους εξειδικευμένους ανθρώπους που μέρα – νύχτα δουλεύουν για να εξασφαλίσουν καλύτερη ζωή για όλα τα παιδιά.
Γι’ αυτό σήμερα, σας έχουμε ανάγκη.
Χωρίς εσάς έχουμε μόνο ενάμιση μήνα “ζωής”.
Με την δική σας συνδρομή, όμως, θα συνεχίσουμε να υπάρχουμε. Γιατί δεν εξαρτόμαστε από καμία κρατική χρηματοδότηση ή μεγάλους ευεργέτες.
Οι ευεργέτες μας είστε εσείς.
 Βοηθήστε να κρατήσουμε το χαμόγελο ζωντανό. Τηλεφωνήστε ή στείλτε μήνυμα.
Τώρα.

 
 14545
για κλήσεις από σταθερό και κινητό
σταθερό χρέωση 2,27 / κλήση
κινητό χρέωση 2,46 / κλήση
54020
για SMS από κινητό στείλτε
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ή XAMOGELO
χρέωση 2,46 / sms


Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Εντοπίζουν με GPS τους μαθητές που κάνουν "κοπάνα".


Μια αμφιλεγόμενη μέθοδο για να περιορίσει τις 'κοπάνες' που κάνουν οι μαθητές αποφάσισε να εφαρμόσει μια σχολική περιφέρεια στης Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρει το tanea.gr (22/2/2011).
 

Οι 'κοπανατζήδες' των γυμνασίων στην πόλη Άναχαϊμ της Καλιφόρνιας τίθενται υπό παρακολούθηση, καθώς οφείλουν να έχουν πάντα μαζί τους μια συσκευή
GPS που εντοπίζει την θέση τους, ενώ για τους απείθαρχους ειδοποιείται η αστυνομία.

Το σύστημα, που εφαρμόζεται πιλοτικά για έξι εβδομάδες, έχει ήδη προκαλέσει πολλές αντιδράσεις. Την απόφαση για την εφαρμογή του έλαβε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Άναχαϊμ, που έχει στην δικαιοδοσία της 18 σχολεία. Το Άναχαϊμ είναι η πρώτη πόλη της Καλιφόρνιας που εισάγει την τεχνολογία GPS στα σχολεία.
Σύμφωνα με την εφημερίδα 'The Orange County Register', η αστυνομία και οι διευθυντές των σχολείων της περιοχής δηλώνουν 'απογοητευμένοι' από τους μαθητές που κάνουν συστηματικά 'κοπάνα'. Για το λόγο αυτό, αποφάσισαν να στραφούν στον εντοπισμό τους μέσω GPS, θέλοντας να διασφαλίσουν ότι οι μαθητές θα έρχονται στην τάξη.

Πώς λειτουργεί.
Το πρόγραμμα, που έχει στόχο να πιάσει τους καθ' έξιν 'κοπανατζήδες', προβλέπει ότι οι μαθητές γυμνασίου που κάνουν τέσσερις αδικαιολόγητες απουσίες θα εφοδιάζονται με μια ειδική συσκευή εντοπισμού, στο μέγεθος ενός κινητού τηλεφώνου, την οποία πρέπει να έχουν πάντα μαζί τους. Η συσκευή θα λειτουργεί με την τεχνολογία GPS (Global Positioning System), το εξαιρετικά διαδεδομένο σήμερα παγκόσμιο σύστημα εντοπισμού θέσης μέσω δορυφόρου.?? Κάθε πρωί, θα δέχονται στο τηλέφωνό τους μια αυτοματοποιημένη κλήση που θα τους υπενθυμίζει ότι... πρέπει να πάνε στο σχολείο στην ώρα τους. Επιπλέον, θα πρέπει να δίνουν το 'στίγμα' τους καθ' όλη την διάρκεια της ημέρας, εισάγοντας στην συσκευή έναν κωδικό που θα καταγράφει αυτόματα την θέση τους. Στην ενέργεια αυτή είναι υποχρεωμένοι να προβαίνουν πέντε φορές την μέρα: το πρωί όταν φεύγουν από το σπίτι, την ώρα που φτάνουν στο σχολείο, στο μεσημεριανό διάλειμμα για φαγητό, όταν σχολάνε, και στις 8 κάθε βράδυ. Κάθε συσκευή GPS κοστίζει από 300 έως 400 δολάρια (220-293 ευρώ). Το πρόγραμμα θα στοιχίσει στα σχολεία συνολικά 18.000 δολάρια - 8 δολάρια την ημέρα για κάθε μαθητή.

Διδάσκει την... 'αρετή της πειθαρχίας'.
Αυτή η διαδικασία, λένε οι εμπνευστές της, 'διδάσκει στους μαθητές την αρετή της πειθαρχίας'. 'Δεν πρέπει να το δουν ως τιμωρία, αλλά ως μια παρέμβαση που θα τους βοηθήσει να υιοθετήσουν καλύτερες συνήθειες και να πηγαίνουν στο σχολείο', υποστήριξε ο Σίλβαν Μίλερ, περιφερειακός διευθυντής της AIM Truancy Solutions (σε ελληνική μετάφραση... 'AIM Λύσεις για Κοπάνες'), εταιρείας που υλοποιεί το πρόγραμμα παρακολούθησης των μαθητών μέσω GPS. 'Δεν θέλουμε να ποινικοποιήσουμε τα παιδιά ή να τους φορέσουμε βραχιόλι ή κάτι άλλο γύρω από τον αστράγαλο τους, διότι αυτό θα τους στιγμάτιζε', τόνισε ο κ. Μίλερ, εξηγώντας γιατί οι μαθητές καλούνται να κουβαλούν μαζί τους -και όχι να φέρουν επάνω τους- το μηχάνημα εντοπισμού.??Θα καλείται η αστυνομία. Όταν ρωτήθηκε τι θα συμβαίνει στην περίπτωση που οι 'κοπανατζήδες' επιμένουν να μην εμφανίζονται στο σχολείο, ο υπεύθυνος της εταιρείας είπε: 'Θα επικοινωνούμε με το σχολείο, το οποίο θα ακολουθεί την προβλεπόμενη διαδικασία'. Η 'προβλεπόμενη διαδικασία' περιλαμβάνει, σε ορισμένες περιπτώσεις, την επέμβαση της αστυνομίας. 'Ο αστυνομικός ψάχνει τον μαθητή και τον οδηγεί στην τάξη', εξήγησε ο κ. Μίλερ. 'Αυτή είναι η τελευταία τους ευκαιρία. Οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει ώστε αυτά τα παιδιά να πάνε στην τάξη είναι καλό', δήλωσε η Κίρστεν Λέβιτιν, διευθύντρια στο γυμνάσιο Ντέιλ του δυτικού Άναχαϊμ.

Πρακτικές 'Μεγάλου Αδερφού'.
Ορισμένοι μαθητές -και οι γονείς τους- συναίνεσαν στο πρόγραμμα και προσφέρθηκαν να συμμετάσχουν εθελοντικά. Αρκετοί, όμως, διαμαρτυρήθηκαν έντονα, κάνοντας λόγο για παραβίαση των προσωπικών δεδομένων, πρακτικές 'Μεγάλου Αδερφού' και 'στιγματοποίηση'. 'Νιώθω ότι μας αντιμετωπίζουν με πολύ μεγάλη σκληρότητα. Το να αναγκάζουν τα παιδιά να κουβαλούν κάτι που τα εντοπίζει είναι ακραίο. Τα κάνει να μοιάζουν με κοινούς εγκληματίες', τόνισε ο Ραφαέλ Γκαρσία, ο γιος του οποίου έχει έξι αδικαιολόγητες απουσίες. Επικριτικά ήταν και τα περισσότερα σχόλια χρηστών του Διαδικτύου. 'Είναι απολύτως παράλογο. Δώστε χρήματα για τα παιδιά που θέλουν να μάθουν, αυτό που κάνετε είναι αηδιαστικό', έγραψε ο χρήστης Trevor, στον ιστότοπο του CBS, ενώ ο χρήστης Indignant ζήτησε να εφαρμοστεί το σύστημα στους... εκπαιδευτικούς. 'Απολύστε όποιον δάσκαλο έλειπε έχοντας πει ψέματα ότι ήταν άρρωστος', σημείωσε.

Κάθε κοπάνα και 'καμπάνα'
Η κοπάνα αποτελεί αδίκημα στο Άναχαϊμ. Οι παραβάτες μαθητές μπορεί να οδηγηθούν ενώπιον δικαστηρίου και οι κηδεμόνες τους αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να τους επιβληθεί χρηματικό πρόστιμο έως 2.000 δολάρια. Η επίμαχη τεχνολογία έχει χρησιμοποιηθεί πιλοτικά σε σχολεία στο Σαν Αντόνιο και τη Βαλτιμόρη, με 'θεαματικά' αποτελέσματα. Όπως υποστηρίζουν οι υπεύθυνοι για την εφαρμογή του προγράμματος, τα κρούσματα 'κοπάνας' μειώθηκαν κατά 77%-95% σε αυτές τις περιοχές.


πηγή:  tanea.gr